17. 5. 2024   |   svátek má Aneta
 

Kuře Pad Thai (Phat Thai) s tamarindem

Název Množství a jednotka
kuřecí prsa 500 g
zelené fazolky 200 g
červená cibule 1 ks
česnek 3 stroužky
mrkev 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: thajská
Příprava: 20 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Zelené fazolky uvaříme v osolené vodě téměř doměkka a odložíme stranou.
Kuřecí maso nakrájíme na co nejtenčí nudličky, červenou cibuli nakrájíme na tenké proužky, mrkev na nudličky (případně nastrouháme na struhadle julienne), česnek drobně nasekáme, zázvor (asi 2x2 cm) nastrouháme najemno. Čerstvé houby nakrájíme na tenké plátky (můžeme použít i zavařené, nakládané ve slaném nálevu nebo mražené houby). Pórek nakrájíme na tenké proužky.
Každou surovinu dáváme odděleně, budeme je přidávat postupně.

Ve větším hrnci uvaříme v osolené vodě těstoviny - soba nudle nebo rýžové nudle.

Ve woku rozehřejeme trochu oleje a zprudka orestujeme dozlatova kuřecí maso. Jakmile maso začíná zlátnout, přidáme cibuli, počkáme, až zesklovatí a přidáme nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor. Promícháme, až začne česnek vonět (je to skoro hned), přidáváme postupně 2 polévkové lžíce sojové omáčky, 4 lžíce thajské chilli sladké omáčky, 1 lžíci tamarindové pasty, stále promícháváme. Vsypeme houby, nastrouhanou mrkev, klíčky mungo a chvíli necháme společně podusit, až se vypaří voda z hub a mrkev bude poloměkká. Nakonec přidáme lžíci rýžového octa, odložené zelené fazolky a scezené těstoviny. Dvěma vařečkami směs promícháme a necháme ještě chvíli společně prohřát. Na samý závěr přidáme nakrájený čerstvý pórek nebo jarní cibulku.

Tip:
Pad Thai můžeme ještě dochutit limetkovou šťávou, ale obvykle to už není potřeba - pokrm by měl být slano- sladko-kyselo-lehce pálivý. Sobě na talíř dávám ještě navíc chilli.
Místo kuřete můžeme dát krevety... anebo je k masu jen přidat :-).



 


RECEPTY

Obrácené řízky

Postup: Maso (můžeme použít vepřovou krkovičku, krůtí prsa, kuřecí řízky) nakrájíme na... zobrazit recept

RECEPTY

Těstovinový salát s Pak Choi a krůtím masem

Postup: Celozrnné těstoviny uvaříme v dostatečně osolené vodě na skus. Mezitím na pánvi... zobrazit recept

RECEPTY

Pórkový krém

Postup: Větší pórek očistíme, odkrojíme tuhé tmavé části, ostraníme první vrtstvu,... zobrazit recept

RECEPTY

Lehký bramborový salát s medvědím česnekem

Postup: Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě doměkka. Vychladlé brambory oloupeme,... zobrazit recept

RECEPTY

Pivovarský guláš

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a na sádle ji osmahneme dozlatova. Přidáme na kostky... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Cibule

     Štiplavá panenka se stovkou sukýnek. Tak cibuli... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Farma

Nabízíme Vám ubytování v přijemně a útulně zařízených pokojích, pár kroků od...